Diensten
ANBI
Algemeen Nut Beogende Instellingen, ofwel ANBI's zijn goede doelen die belastingvoordelen genieten. Een instelling moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en dient formeel bij de Belastingdienst als ANBI te worden erkend. Artilaw begeleidt de oprichting van instellingen (meestal stichtingen) die als ANBI worden gerangschikt. Ook vormt Artilaw bestaande instellingen om zodat ze in aanmerking komen om als ANBI te worden erkend.
Auteursrecht
Bij de verveelvoudiging van kunst, of afbeeldingen van kunst, komt het auteursrecht (vaak 'beeldrecht' genoemd) om de hoek kijken. Om een afbeelding van een kunstwerk in een boek of op internet te mogen publiceren moet men zich houden aan bepaalde spelregels. Ook het door instellingen beschikbaar stellen van afbeeldingen, bijvoorbeeld via een collectie-database op internet, kan aan allerlei voorwaarden worden verbonden. Artilaw kan u helpen hiervoor richtlijnen op te stellen en weet welke spelregels van toepassing zijn.
Beleidsplan
Organisaties, waaronder musea en stichtingen, die hun activiteiten volgens een ingebed, gedegen stramien willen uitvoeren, werken veelal aan de hand van een beleidsplan waarin de korte-termijn activiteiten zijn afgezet tegen de langetermijnvisie. Artilaw vervaardigt dergelijke beleidsplannen. Voor organisaties is het heel nuttig om een tijdelijke 'buitenstaander' in de keuken te laten kijken. Het leidt tot objectieve keuzes en een scherpe visie.
Bemiddeling
Indien eigenaren, denk aan overheden, stichtingen of particulieren, voorwerpen of collecties willen kopen, verkopen of anderszins willen ontzamelen dan kan Artilaw u begeleiden in dit traject. Veilen is een voor de hand liggende optie, maar vergt specifieke kennis om hiervan een geslaagde missie te maken. Zeker in specifieke gevallen zijn er bovendien andere mogelijkheden waaraan u wellicht niet onmiddellijk denkt. Artilaw onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om voor u het beste resultaat te bereiken, waarna een strategie wordt bepaald. Artilaw staat u vervolgens bij om een en ander succesvol af te ronden.
Bezoekersvoorwaarden
Een bezoek aan een kerk, museum of andere culturele instelling is gebonden aan voorwaarden. Met een zak patat een kerk binnenstappen is niet wenselijk, bellen tijdens een klassiek concert wordt eveneens niet op prijs gesteld. Artilaw stelt bezoekersvoorwaarden op, toegesneden op de specifieke situatie.
Bruikleencontract
Artilaw vervaardigt bruikleencontracten voor particulieren en instellingen die (kunst)voorwerpen voor korte of langerere tijd in bruikleen geven. Ook staat Artilaw erfgoedinstellingen bij die voorwerpen in bruikleen krijgen en een gedegen advies over bruikleenovereenkomsten nodig hebben. Waar nodig bemiddelt Artilaw tussen bruikleengevers en bruikleengevers om tot een voor beide partijen wenselijk resultaat te kunnen komen.
CITES
Diverse planten- en diersoorten en producten daarvan zijn beschermd. De erfgoedsector kan hiermee te maken krijgen doordat ook oude kunstvoorwerpen materiaal kunnen bevatten dat van beschermde dieren of planten afkomstig is. Hierbij kan worden gedacht aan ivoor, koraal, schelpen, schildpad en bijzondere tropische houtsoorten. Het bezit, de import en export zijn aan regels onderhevig. Artilaw kan u helpen in de wirwar van deze ingewikkelde wet- en regelgeving de juiste stappen te zetten.
Collectiebeheer
Bij het beheer en behoud van een collectie, in eigendom van overheden, stichtingen of particulieren, komt veel kijken. Artilaw is op dit gebied een deskundig adviseur op een breed scala van onderwerpen, zoals bruikleenverkeer, registratie, documentatie, verzekering en vervoer.
Congressen
Artilaw organiseert symposia en congressen. Het betreft vooral de inhoudelijke kant, maar in overleg kan eveneens de gehele organisatie worden geleverd. Inhoudelijk is Artilaw vooral gespecialiseerd in onderwerpen die te maken hebben met de kunstmarkt en met het kunst- en cultuurbeleid, gericht op roerend en onroerend erfgoed.
Cultural Governance
Met Cultural Governance wordt gedoeld op goed, verantwoord en transparant bestuur bij culturele instellingen. De uitgangspunten hiervoor zijn vastgelegd in de Code Cultural Governance. Artilaw kan u bijstaan in de de professionalisering van uw organisatie, zodat ze voldoet aan de eisen van Cultural Governance.
Estate Planning
Bezitters van kunstvoorwerpen, -verzamelingen en/of monumenten willen graag dat dit kostbare bezit na hun overlijden in goede handen komt en blijft. Vaak komt familie in aanmerking,maar dat is niet altijd het geval. De vele mogelijkheden waarvan ook gebruik kan worden gemaakt zijn vaak niet bekend. Zo kunnen kunstvoorwerpen op een gunstige manier aan musea worden geschonken. Ook zijn er talloze goede doelen die zeer geholpen zijn met een gift. De ene cliënt wil simpelweg dat het vermogen na zijn overlijden ‘naar een goed doel’ gaat. Andere cliënten hebben weer heel specifieke voorkeuren. Artilaw adviseert en begeleidt op dit terrein. Artilaw kan het ruime aanbod aan goede doelen stichtingen, musea enz. kritisch voor u beoordelen. Daarnaast luistert Artilaw goed naar uw wensen en voorkeuren en koppelt deze aan mogelijke bestemmingen. Bovendien heeft Artilaw een goede kennis van de diverse fiscale (on)mogelijkheden.
Giftenbeleid vermogensfondsen
Artilaw is actief als onafhankelijk adviseur giftenbeleid voor vermogensfondsen. Vermogensfondsen zijn stichtingen met een eigen vermogen. Uit hun vermogen worden door deze fondsen giften gegeven aan goede doelen.
Huurrecht
In toenemende mate groeit het bewustzijn dat monumenten, waaronder de interieurs ervan, kwetsbaar zijn. Het is dan ook vaak lastig gebruikers en/of huurders te overtuigen van het belang van een zorgvuldig gebruik.
In de praktijk ontbreekt het daarbij vaak aan heldere afspraken vooraf over wat wel en niet mag en wat de wederzijdse verantwoordelijkheden zijn. Huurcontracten voor monumenten zien er daardoor vaak niet anders uit dan overeenkomsten voor ‘gewone’ huurobjecten. Artilaw helpt u in het op maat ontwikkelen van een huurcontract dat een momument van buiten en van binnen op waarde schat.
Invoer kunst
De invoer van kunst van buiten Nederland is op diverse manieren aan regels gebonden. Zo is er een onderscheid tussen voorwerpen uit EU-landen en van buiten de EU. Voorwerpen kunnen bijvoorbeeld vallen onder beschermingsregimes in het land van herkomst. Artilaw kan u adviseren of en zo ja, op welke wijze kunstobjecten kunnen worden geïmporteerd.
Juridisch conflict
Op het gebied van kunst kunnen zich tal van heel specifieke juridische conflicten voordoen. Een bekend voorbeeld is het verschil van inzicht dat kan ontstaat over de de leeftijd, maker of originaliteit van een object. Een andere categorie betreft de herkomst van kunstvoorwerpen en/of de vraag of deze beschikkingsbevoegd zijn overgedragen. Ook kan worden gedacht aan discussies over de waarde van een voorwerp in geval van schade of verlies. Bij dergelijke zaken is kennis op het gebied van zowel recht als kunst, de specialiteit van Artilaw, essentieel.
Kunsthistorisch onderzoek
Ondermeer voor stichtingen en particulieren verricht Artilaw kunsthistorisch onderzoek. Dit kan variëren van kleine onderzoeksvragen waarbij datering, toeschrijvingen of herkomst aan bod komen kunnen worden tot grote projecten, zoals de inventarisatie van hele collecties.
Lobby
Meer dan eens wordt de kunstsector geconfronteerd met maatregelen die zijn bedoeld voor een andere sector, maar wel veel negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kunstsector. Daarbij komt dat de kunstsector, zeker waar het gaat om de kunstmarkt, klein is en daarom lang niet altijd wordt geraadpleegd alvorens tot nieuwe maatregelen wordt overgegaan. Artilaw heeft ruime ervaring in het lobbyen op het gebied waar kunst en recht elkaar raken. Voor een goed lobby-traject zijn een goed netwerk en het weten van de weg in bijvoorbeeld Den Haag of Brussel van belang. Daarbij is het cruciaal om de inhoudelijke kant van het verhaal goed te kennen. Bij Artilaw ent u hiervoor aan het juiste adres.
Monumenten
In samenwerking met Hasseloo Monumenten adviseert Artilaw terzake de herbestemming en herontwikkeling van monumenten. Er wordt begeleiding geboden en inhoudelijke ondersteuning van de verschillende processen waarmee initiatiefnemers en andere betrokken partijen te maken krijgen, zoals:
- projectmanagement monumentenprojecten
- onderzoek naar en advisering terzake nieuwe bestemming- en herontwikkelingsmogelijkheden
- archeologisch onderzoek
- bouwhistorisch onderzoek
- kunst- en cultuurhistorisch onderzoek
- juridisch en fiscaal advies
- begeleiding aan- en verkoop van monumenten
- aanbesteding, contractvorming en vergunningverkrijging
- projectfinanciering, projectsubsidies en fondsenwerving
- restauratie- en bouwbegeleiding
- exploitatievraagstukken en exploitatieberekeningen
zie ook huurrecht
Ontzamelen
Bij een goed collectiebeleid past volgens Artilaw - naast verwerven - ook het zogeheten ontzamelen. Het afstoten van voorwerpen uit een museale collectie moet vanzelfsprekend wel zorgvuldig gebeuren. Zo moet ondermeer worden vastgesteld hoe het museum een object heeft verworven, of het wel 100 procent eigenaar is en of ontzamelen (door bijvoorbeeld schenkers of financiers) is toegestaan. Ontzamelen betekent niet automatisch dat voorwerpen in de uitverkoop gaan. Wat immers voor het ene museum een onbruikbaar object is, kan voor het andere museum juist een verrijking betekenen. Liever in een vitrine dan in een depot. Is herplaatsing in een andere erfgoedinstelling niet mogelijk, dan is verkoop alsnog een goede mogelijkheid. De Leidraad voor het afstoten van museale objecten (LAMO) is hiervoor een goede richtlijn.
Professionalisering
Voor organisaties in het culturele veld die een professionaliseringsslag willen maken is Artilaw een goede partner. Hierbij kan worden gedacht aan verbetering van de interne organisatie, bijvoorbeeld aan de hand van de Cultural Governance Code. Indien nodig begeleidt Artilaw bij het wijzigen van statuten, huishoudelijke reglementen en dergelijke. Ook het verbeteren van de fondsenwervingsactiviteiten, waarvoor een goed interne structuur en verslaglegging is vereist, alsmede een uitgekiende externe communicatie zijn onderdeel van de dienstverlening van Artilaw.
Tevens helpt Artilaw bij het ontwikkelen van visie door het schrijven van beleidsplannen. Ook de vervaardiging van jaarverslagen behoort tot de mogelijkheden.
Stichting
Stichting
Artilaw biedt ondersteuning bij het oprichten en actualiseren van stichtingen, waaronder Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's). Het vertalen van uw wensen in een heldere doelstelling en een goede bestuursstructuur vormen hierbij belangrijk elementen. Artilaw fungeert als intermediair tussen de klant en de notaris, die uiteindelijk de oprichting formaliseert.
Subsidies
Artilaw is actief als onafhankelijk adviseur giftenbeleid voor vermogensfondsen. Vermogensfondsen zijn stichtingen met een eigen vermogen. Uit hun vermogen worden door deze fondsen giften gegeven aan goede doelen.
Symposia
Artilaw organiseert symposia en congressen. Het betreft vooral de inhoudelijke kant, maar in overleg kan eveneens de gehele organisatie worden geleverd. Inhoudelijk is Artilaw vooral gespecialiseerd in onderwerpen die te maken hebben met de kunstmarkt en met het kunst- en cultuurbeleid, gericht op roerend en onroerend erfgoed.
Uitvoer kunst
De uivoer van kunst naar buiten Nederland is op diverse manieren aan regels gebonden. Zo kan het zijn dat een vergunning is vereist. Artilaw kan u adviseren of en zo ja, op welke wijze kunstobjecten kunnen worden geïmporteerd.
Verzekeringen
Het verzekeren van kunstvoorwerpen is niet altijd makkelijk. Artilaw begeleidt musea, stichtingen en particulieren bij het tot stand laten komen van een goede verzekering. Een aspect wat hierbij vaak naar voren komt is dat de hoogte van de verzekeringspremie, vanwege de hoge waarde van een collectie, niet of nauwelijks is te betalen. In die gevallen moet naar een werkbare, creatieve oplossing worden gezocht, waarbij zorgplicht én rentmeesterschap beiden worden gediend.
Volgrecht
Sinds 1 april 2006 is in Nederland volgrecht van toepassing. Deze uit de EU afkomstige regeling komt er kort gezegd op neer dat bij iedere verkoop na de eerste verkoop door de kunstenaar zelf een bepaald bedrag over het verkoopbedrag wordt geheven, welke ten goede zou moeten komen aan de kunstenaar of diens erfgenamen. Dit geldt tot 70 jaar na het overlijden van een kunstenaar. Artilaw heeft zich veelvuldig met het volgrecht beziggehouden, is goed op de hoogte van de wetgeving erover, en kan u van advies dienen over de praktische aspecten ervan.
Wet- en regelgeving kunstbezit
Met het bezit van kunstvoorwerpen zijn diverse regels gemoeid. Hierbij kan worden gedacht aan wereldwijde verdragen, Europese regels en wet- en regelgeving van Nederlandse bodem. Artilaw kent de merites van deze regelingen en kan u bijstaan bij vraagstukken op dit gebied.
wereldwijd
UNESCO-verdrag 1970
Nederland heeft te maken met een aantal wereldwijde verdragen. Het UNESCO-verdrag 1970 ziet op de teruggave van cultuurgoederen die door onrechtmatige invoer, uitvoer of eigendomsoverdracht het grondgebied van een bij dit verdrag aangesloten land hebben verlaten. Het gaat hierbij om cultuurvoorwerpen die door een land zijn aangewezen omdat ze van groot belang zijn als cultureel erfgoed.
Haagse Conventie 1954
In 1954 ontstond het Verdrag inzake de bescherming van culturele goederen in geval van een gewapend conflict. Dit Verdrag staat bekend onder de naam 'Haagse Conventie 1954'. Het Verdrag heeft betrekking op de bescherming van zowel onroerend als roerend cultureel erfgoed in geval van een gewapend conflict. Er is aan het Verdrag een Protocol toegevoegd, dat betrekking heeft op roerende voorwerpen. Het Protocol is gericht op het voorkomen van het uitvoeren van culturele goederen uit een tijdens een gewapend conflict bezet gebied, en op teruggave van voorwerpen die in strijd met dit verbod zijn uitgevoerd. In Nederland is de Haagse Conventie in 2007 geïmplementeerd door middel van de Wet tot teruggave cultuurgoederen afkomstig uit bezet gebied.
Sanctieregeling Irak (2004 II)
Naar aanleiding van de oorlog in Irak heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beperkingen in de handel in Iraaks erfgoed gesteld. Dit heeft als doel het vereenvoudigen van de veilige terugkeer van cultuurgoederen naar Irak. De beperkingen zijn binnen de Europese Unie vastgelegd in Verordening (EG) 1210/2003 van 7 juli 2003.
Europese Unie
Richtlijn 93/7
De Richtlijn ziet op de de teruggave van cultuurgoederen die op basis van nationale regelgeving niet zonder meer het grondgebied van een lidstaat mogen verlaten. Het gaat om beschermde cultuurgoederen die illegaal zijn uitgevoerd uit een EU-lidstaat en die vervolgens in een andere EU-lidstaat voor gedag komen.
Verordening 116/2009
De Verordening regelt de controle op de uitvoer van cultuurgoederen. Wie voorwerpen boven een bepaalde waarde en ouderdom tijdelijk of definitief buiten de Europese Unie (EU) wil uitvoeren, heeft daarvoor een vergunning nodig.
Nederland
Wet tot behoud van cultuurbezit
In 1984 is de Wet tot behoud van Cultuurbezit (WBC) tot stand gekomen. Deze wet beschermt voorwerpen die voor Nederland onmisbaar en onvervangbaar zijn, die veelal in particulier bezit zijn. Het gaat hierbij om voorwerpen van grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis. Aan deze voorwerpen wordt een beschermde status toegekend, waarna ze op de zogeheten WBC-lijst worden geplaatst. Tevens beschermt de wet roerende zaken die integrerend deel uitmaken van een openbare collectie die vermeld staat in de inventarislijst van een museum, een archief of een vaste collectie van een bibliotheek, en waarvan de staat of een ander openbaar lichaam eigenaar is. Het is verboden deze voorwerpen buiten Nederland te brengen zonder toestemming van de eigenaar.